Ha szereted a jó zenét, és bele akarsz kóstolni a Világba, ha pihenni és feltöltődni vágysz, fel akarsz fedezni új hangokat, ha jó társaságban egyszerűen csak jól akarod érezni magad, gyönyörű környezetben, a Balaton partján…

Café Loti ( Róma )

SZIMPLA KERT színpad - Platán strand, a Nagy gasztrosátron belül, 2017. július 17., hétfő, 23:30

Találkozások, dallamok és aromák a Földközi-tenger partjain

 

Három, szilárd zenei háttérrel rendelkező zenész évekkel ezelőtt elkötelezte magát a mediterrán térség és a Kelet népzenéjének felkutatása iránt. Eredeti formációban egyesülnek, amely hídként szolgál a múlt és a jelen, a népzene és a "művelt" zene, a nyugati és keleti hagyományok között.

A hagyomány szerint a világjárók az isztambuli Café Loti-ban pihentek meg egy beszélgetés erejéig, megismerkedtek egymással, zenéltek és eltüntették az észak és dél közötti különbségeket. Szabadon szárnyaltak a dallamok, a hangszerek, a ritmusok. 

És ha lehetséges, hogy a test és az elme barangoljon, az út, amelyre Nando Citarella, Stefano Saletti és Pejman Tadayon invitálnak, egy olyan ösvény a törénelem útjain, ami Spanyolországból indul, találkozik a francia trubadúrokkal és a nápolyi és dél-olaszországi népzenészekkel, keresztezi a szabír énekek földjét és az ősi selyemutat és Perzsiát, majd átváltozik és megszületik egy olyan új zene, amely képes az új fényből táplálkozva élni, érzelmeket idéz elő és elbűvöli azt, aki hallgatja.

Mindezt azért, hogy megmutassa, hogy a zene a "minden lehetséges" nyelvezete, ahol az egymással való találkozás egyenlő a gazdagodással, átformálódással, megújulással. Így volt ez évszázadokon keresztül, mielőtt a tudatlanság és a félelem határokat és falakat emelt volna.

A csörgődob és a görög buzuki szinkronba kerülnek, a török saz, a perzsa szetár és az arab úd a szicília dorombot és a tenor éneket kísérik.

A repertoárban a hagyományos dalok mellett megtalálhatóak a spanyol szefárd tradició dallamai, középkori énekek, a klasszikus perzsa zene, a madrigál, a tarantella, és a népi balladák is.

A zene ünnepe ez, amely a régmúlt idők kalandorainak mediterrán útját járja be.

2015 decemberében jelent meg a Cafè Loti albuma a Materiali Sonori terjesztésében, amely 2016-ban a "Premio Tenco" díj nyelvjárások és kisebbségi nyelvek kategóriájában az utolsó szakaszig jutott.

 

Nando Citarella: ének, csörgődob, chitarra battente, doromb
Stefano Saletti: buzuki, úd, gitár, dobok, ének 
Pejman Tadayon: saz, úd, tar, szetár, nádsíp, ének  

 

 

Az együttes facebook oldala

Partnereink