Ha szereted a jó zenét, és bele akarsz kóstolni a Világba, ha pihenni és feltöltődni vágysz, fel akarsz fedezni új hangokat, ha jó társaságban egyszerűen csak jól akarod érezni magad, gyönyörű környezetben, a Balaton partján…

Stefano Saletti & Banda Ikona ( Róma )

SZIMPLA KERT színpad - Platán strand, a Nagy gasztrosátron belül, 2017. július 19., szerda, 22:30

A show:

Egy magával ragadó utazás a Fökdközi-tenger dallamai és kultúrái között, a zenei és lírai nyelv felkutatása érdekében, ami egyesíti e térség különböző népeit. Ez a Stefano Saletti & Banda Ikona showjának magja -egy utazás, ami a mediterrán térség népeinek szenvedélyéről szóló történetek felfedezésére invitál.

Stefano Saletti a multi-instrumentalista, a mediterrán zene szakértője, és több nemzetközi együttes vezetője. Ő alapította meg a Piccola Banda Ikona-t, amely olyan híres zenészekből áll, mint az énekes Barbara Eramo, a hegedűművész Carlo Cossu, a basszusgitáros Mario Rivera, a fúvós Gabriele Coen és a dobos Giovanni Lo Cascio.

A Piccola Banda Ikona eredeti alkotásai közül sokat sabirban, más néven lingua francában énekelnek. Ez volt a tengerészek, a kalózok, a halászok, a kereskedők és a hajótulajdonosok közös nyelve a mediterrán kikötőkben Genovától Tangiers-ig, Salonikától Isztambulig, Marseille-től Algériáig, Valenciától Palermóig. Egészen a huszadik század elejéig ezt a hajós „eszperantó” nyelvet használták a Földközi-tenger kikötőiben, apránként alakult ki spanyol, olasz, francia és arab kifejezésekből.

Legfrissebb albumukon, a "Soundcity: sounds from border towns"-on (kiadó: Finisterre, terjesztő: Felmay) Stefano Saletti az elmúlt évek alatt, a mediterrán térség számos határvárosában (Lampedusa, Isztambul, Tangier, Lisszabon, Jaffa, Szarajevó, Ventotene...) rögzített hangokból indul ki: zajok, rádiófelvételek, hangterek, utcazene -mind, mind inspirációként szolgáltak a dallamok, szövegek és ritmusok megszületésében.

2016 júniusában a "Soundcity" bekerült a World Music Charts Europe legjobb tíz albuma közé (4. hely), és három hónapon keresztül a toplistán maradt, majd 2016 májusában bekerült a Transglobal World Music Charts tíz legjobbja közé.

Az ezt megelőző albumuk, a "Folkpolitik" Saletti eredeti zeneszerzéseit, valamint mediterrán szerzők műveit tartalmazza, akik a zenén keresztül mutatják be a hatalom, a szenvedés, az üldözöttség, a letartóztatások és erőszak ellen vívott harcok nehézségeit. 

2012 októberében a "Folkpolitik" bekerült a World Music Charts Europe tíz legjobbja közé, és szintén három hónapon át a toplistán maradt. A 2008-ban megjelent "Marea cu Sarea" című albumukat a rangos angol világzenei magazin, a Folk Roots a tíz legjobb, valamint a World Music Charts Europe az év legjobb újdonságai közé sorolta. A "Marea cu Sarea" elnyerte a "Coups de coeur du jury" díjat a 2009-es Babel Med-en, Marseille-ben.

Az elmúlt években Stefano Saletti és a Banda Ikona világszerte turnézott, játszott a legnagyobb nemzetközi fesztiválon Olaszországban, Kanadában, a Zöld-foki Köztársaságban, Portugáliában, Spanyolországban, Franciaországban, Bosznia-Hercegovinában,  Marokkóban, Magyarországon, Svájcban, Görögországban, Egyiptomban és Németországban. Az első, 2005-ben kiadott "Stari Most" című albumukat a Boszniában (Mostar) 1993-ban bombázott történelmi hídnak szentelték, amely mindig a kelet és a nyugat közötti találkozás és átjáró szimbóluma volt. Stefano Saletti és a Piccola Banda Ikona számos íróval és színházi rendezővel való együttműködéssel büszkélkedhet hazai és nemzetközi turnékon.

 

Stefano Saletti: buzuki, úd, gitár, vokál

Barbara Eramo: vokál

Mario Rivera: akusztikus gitár

Giovanni Lo Cascio: dobok, ütőhangszerek

Pejman Tadayon: ney, daf, bamtar

 

Weboldal
Az együttes facebook oldala

Partnereink