Ha szereted a jó zenét, és bele akarsz kóstolni a Világba, ha pihenni és feltöltődni vágysz, fel akarsz fedezni új hangokat, ha jó társaságban egyszerűen csak jól akarod érezni magad, gyönyörű környezetben, a Balaton partján…

Spencer Hill Magic Band ( Magyarország )

NAGYSZÍNPAD - Platán strand, 2017. július 18., kedd, 21:00

Az 1980-as évek első felében a Kiszely testvérek (Krisztián, Gergely és Dávid) – innen és túl a tizedik életéven – egy dunántúli moziban találkoztak először Bud Spencer és Terence Hill filmjeivel. Ezek a gyermekkori élmények formálódtak át bennük komoly nosztalgikus érzésekké, amikor a kilencvenes évek második felében ismét viszontláthatták a színészpáros filmjeit a tévében, vagy később a mindenhol kapható DVD-ken. A hangulat – ami felidézi a felhőtlen gyermekkort, vele együtt a filmeket és azok zenéit – hozta el a pillanatot, amikor megfogant egy zenekar létrehozásának gondolata.

Az alapító testvértrió zenész-művész családból származnak. Egy zenész/tanár édesapa és egy magas zenei képzettséggel is rendelkező színművész nagypapa társaságában hamar ízelítőt kaptak az előadóművészetből, főleg a zenéből. Már pelenkás kortól kezdve hangszerek és bakelitlemezek között töltötték idejüket, ebből adódóan hamar megismerkedtek a muzsika világával. A hetvenes évek zenei világa hat rájuk a legerősebben, épp ebben a korban készültek a legismertebb Spencer–Hill-filmek és azok zenéi is.

 

A testvéri szeretettől a nagyzenekarig

Már túl az egyetemi éveken és a családalapításon, a 2000-es évek elején, egy családi összejövetelen előkerültek a hangszerek. Ekkor csendült fel először két gitáron és egy basszusgitáron a „Brotherly Love” című dal az És megint dühbe jövünkből. Ezen az estén kristályosodott ki a korábbi gondolat a kizárólag Bud Spencer és Terence Hill filmjeinek zenéit játszó zenekar alapításáról.

Ebben az időben a három testvér mindegyike játszott már különböző együttesekben, különösen Gergely (basszusgitár), aki 1993 óta folyamatosan tagja volt több székesfehérvári formációnak (jazz-rock, big band). Ezenkívül a három testvérből kettő épp a székesfehérvári Lauschmann Gyula Jazziskolájában tanult, így nem volt nehéz feladat megalapítani az ekkor még névvel nem rendelkező, újonnan induló bandát.

2005-re állt össze az a hét-nyolcfős csapat, amelynek majdnem összes tagja ma is a zenekarban zenél. Szólógitár, ritmusgitár és basszusgitár posztokon a Kiszely testvérek játszottak, dobon Csorba Péter, szaxofonon pedig Jelasity Péter csatlakozott (velük már korábban együtt játszottak más zenekarokban is). A Jazziskolában megismert zenészek közül Mészáros Tamás énekes és az akkor még fiatal, de tehetséges billentyűs, Horváth János egészíti ki a zenekart. Ebben a formában adta első koncertjét 2006. július 16-án a Spencer Hill Magic Band a budapesti Lompos Farkas nevű szórakozóhelyen. Később Burján Orsolya (vokál) és Hoff Marcell (ütőhangszerek/dob) vált teljes jogú taggá a bandában. Három évvel később Orsolya kivált, majd a dobos poszton is váltás következett, Marcell vette át véglegesen a dobverőket és így alakult ki a mai is működő formáció.

 

Jókedv és nosztalgia – a siker kulcsa

 

Az együttes a megalakulásakor olyan zenei űrbe robbant be, amely az egész világon érintetlen volt, ugyanis addig nem létezett élőben játszó zenekar, amely Bud Spencer és Terence Hill filmjeinek zenéit dolgozta fel és adta elő. Repertoárban megtalálható a hatvanas évek végétől a nyolcvanas évek közepéig készült darabok dalai, legyen szó bármilyen zenei stílusról. A Kiszely testvéreken túl is minden tag magasan képzett és tapasztalt zenész, akik jártasak a jazz, jazz-rock, funky, etno, rock és blues stílusokban. Ez garancia arra, hogy profin szólaljanak meg a nóták a koncerteken, míg a jókedv és a nosztalgia, a zenélés fő motivációi miatt minden koncert igazi élmény a rajongóknak.

A zenekar 2006 nyara óta rengeteget koncertezik Magyarországon, ebből kiemelkedik a minden nyáron megrendezésre kerülő Magyar Bud Spencer – Terence Hill Rajongói Fesztivál. 2009-ben a német Fan Club először hívta meg zenélni a bandát a németországi Lipcsébe. Ez olyan jól sikerült, hogy azóta a Spencer Hill Magic Band zenél a nagyszabású német rajongói találkozón is. A zenei repertoár több mint ötven számból áll, a dalok olyan világhírű olasz zeneszerzők tollából származnak, mint Ennio Morricone, Guido és Maurizio De Angelis (azaz az Oliver Onions), Franco Micalizzi, illetve a La Bionda testvérek (D.D. Sound).

 

Hoff Marcell - dob

Horváth János - billentyű

Jelasity Péter - sax

Kiszely Dávid - gitár

Kiszely Gergely - bass, vokál

Kiszely Krisztián - gitár, vokál

Zsigmond Lajos - ének, billentyű

Weboldal
Az együttes facebook oldala

Partnereink