Ha szereted a jó zenét, és bele akarsz kóstolni a Világba, ha pihenni és feltöltődni vágysz, fel akarsz fedezni új hangokat, ha jó társaságban egyszerűen csak jól akarod érezni magad, gyönyörű környezetben, a Balaton partján…

Tal Ben Ari - Mohammed Antar quartett (ISR)

VÖRÖS KÁPOLNA színpad, 2016. július 22., péntek, 19:30 (Songs of the Inner Heart (Tal Ben Ari & Mohammed Antar quartet))

A Babel Sound büszke arra, hogy elhozhatja ezt a rendkívül különleges koncertet. Egy este andalúziai költeményekkel és dalokkal, amely a moaxaja (mu-wa-SHaḥ) költészetet ünnepli, ami egyszerre része az arab és zsidó kultúrának is. A muszlim és zsidó andalúz filozófusok költészete, Muḥyiddin Ibn al-Arabié és Abraham Ibn Ezráé.

A műalkotás egy párbeszéd két költő között, akik életük első felében az arab Spanyolországban éltek, majd elvándoroltak a Közel-Keletre, ahol mindketten életüket vesztették.

Ibn Ezrát és Ibn Arabit mai napig fontos költőknek tekintik a saját kultúrájukban. Mindketten ugyanazokat a formákat és szabályokat követték a két különböző nyelv dacára.

Ezek a dalok a középkori al-Andalúz könnyűzenei dallamokon és ritmusokon alapulnak. A zenészek előadnak öt verset, amelyből három a tradicionális muwashah irodalmi formában íródott. Ezeket öt Waslá-ra osztják szét, amelyek mindegyike tartalmaz egy zenei intrót, egy improvizációt, majd néhány dalt, amely illik a hangulathoz. Mindkét énekes három Waslá-t énekel, és mindketten még egy független Waslá-t is. 

Szerencsésnek érezzük magunkat, amiért létrejött ez az együttműködés olyan nemzetközileg is neves és elismert zenészek között, mint az egyiptomi zenész és ney játékos Mohammed Antar, aki a koncert zenéjét szerezte, az izraeli énekesnő Tal Ben Ari, aki héberül és zsidó-arab nyelven fog énekelni, az egyiptomi énekes Bassim Waddie, aki arabul adja elő a dalokat, az orosz Dmitry Globa-Mikhailenko, aki oudon játszik és a lengyel ütőhangszeres Bogusz Wekka, aki kíséri az előadást. 

Mohammed Antar (EGY) – ney
Tal Ben Ari (IZR) – ének
Bassim Wadie (EGY) - ének
Bogusz Wekka (POL) – ütőhangszer
Dmitry Globa-Mikhailenko (RUS) – oud
Akash Bhatt - ütőhangszerek

Weboldal

-->
Partnereink