Ha szereted a jó zenét, és bele akarsz kóstolni a Világba, ha pihenni és feltöltődni vágysz, fel akarsz fedezni új hangokat, ha jó társaságban egyszerűen csak jól akarod érezni magad, gyönyörű környezetben, a Balaton partján…

Romengo (HUN)

PLATÁN STRAND dupla nagyszínpad és rendezvénysátrak, 2016. július 21., csütörtök, 19:00

A Romengo Együttes magyarországi oláh-cigány zenét játszik. A tagok nagy része ezt a muzsikát anyanyelveként sajátította el. Így hagyományos alapokon, a létező cigány népdalok mellett saját számokkal és hangzásvilággal áll színpadra a zenekar. Tíz éves fennállása során a Romengo Európa több, mint 20 országában koncertezett, és mindkét albuma bekerült a World Music Charts Europe legjobb 10 lemeze közé. Lakatos Mónika a Romengo szólistája, 2007-ben Anna Lindh díjban, 2013-ban A Párhuzamos Kultúráért díjban, 2014-ben pedig Nemzetiségekért díjban részesült.

A Romengo zenéjét a hagyományok tisztelete és a megújulás jellemzi. Amellett, hogy nagy előszeretettel használják a kanna mellett a kanalat és a teknőt, nem idegenkednek az új hangzásoktól sem. A Romengo zenéjének nyitottságát tükrözi az is, hogy 2011-ben közös koncertet adtak a 17 tagú Mendelssohn Kamarazenekarral is Veszprémben.

Saját bevallásuk szerint, az oláh cigány zene határai szélesebbek, mint Magyarországé, ezért is kerülhettek a Romengo dalaiba más zenei stílusok hatásai, mint például a jazz és a flamenco Dresch Mihálynak és Juan De Lerida flamenco gitárosnak köszönhetően. Ők a Romengo Nagyecsed-Budapest lemezén is hallhatóak.

Lakatos Mónika - ének, tánc
Rostás Mihály Mazsi - vokál, gitár, szájbőgő
Rosonczi-Kovács Mihály - hegedű
Lakatos János Guszti - szájbőgő, kanna, tánc

Weboldal
Az együttes facebook oldala

-->
Partnereink