Ha szereted a jó zenét, és bele akarsz kóstolni a Világba, ha pihenni és feltöltődni vágysz, fel akarsz fedezni új hangokat, ha jó társaságban egyszerűen csak jól akarod érezni magad, gyönyörű környezetben, a Balaton partján…

Vrelo ( Szerbia )

Nagyszínpad, 2018. július 19., csütörtök, 21:00

A Vrelo együttest 1999 elején Szerbiában alapítja Natasa Tomic. Az énekes csapat beleássa magát a szerb és egyéb szláv népzenébe és 2003-ig folyamatosan fejlődik a zenei stílusa, az együttes igen aktív, koncertezik, zenés tv show műsorokban és fesztiválokon lép fel.

2003 őszén Stanko Tomic ötlete teljesen megváltoztatja a Vrelo zenei koncepcióját és munkáját. Az addigi énekes-hangszeres népzenei együttes egy kortárs zenekarrá alakul.

Ekkortól nem kiindulópontként használják a hagyományos népzenei anyagot, hanem kombinálják azt a modern zenével és zenekari felállásokkal. A hangszerek oldaláról való minimalista megközelítés, a megszólaló hangszerek számának csökkentése – basszus gitár és dob, loopok alkalmazása -, másfelől az ősi hangképzéssel és modern stílusban is hallható számos női énekhang szláv hagyományokra épülő világzenei produkcióvá teszi a Vrelot.

A BBC által 2007-ben meghirdetett The Next Big Thing versenyen 88 ország 2500 indulójából a 2. helyezést érik el, játszhatnak a híres londoni Maida Vale stúdióban és Posle mome című daluk felkerül a The 20 best tracks from around the world albumra.

Első önálló albumuk 2008-ban jelenik meg Preko reke címmel a PGT-RTS kiadásában.

2011 nyarán elkészül egy öt számot tartalmazó mini LP a francia Palass kiadónál.

A saját számok írása mellett a Vrelonak alkalma nyílik világhírű művészekkel együtt dolgoznia.

2003 nyarán Emir Kusturica „Az élet egy csoda” c. filmjének zenei felvételén vesz részt az együttes, majd 2007-ben folytatódik az együttműködés, a „Cigányok ideje” c. punk opera szereplői lesznek a Vrelo tagjai. Az ősbemutatót a párizsi Bastille Operában tartják és egész nyáron műsoron van az előadás.

A Vrelo és Emir Kusturica & The No Smoking Orchestra most is sikeresen dolgozik együtt.

Alkalmanként az együttes a TNSO koncertjein vendégként lép fel.

Zenekar tagok:

Nataša Tomić - ének

Marijana Bizumić - ének

Brankica Ivanković - ének

Maja Martić - ének

Ivana Jovanović - ének

Stanko Tomić – basszus gitár

Zlatko Sakulski - dob

Weboldal
Az együttes facebook oldala

Partnereink