Korábbi koncertek

2017. május 19., 20:00 OLASZ EST az Acquaragia Drom és az Oi Dipnoi zenekarokkal

OLASZ EST TÁNCHÁZZAL

KONCERT | TÁNCHÁZ | OLASZ ÍZEK

19:30 | Kapunyitás
20:00 | Acquaragia Drom (ITA) ’Rebelde’ lemezbemutató koncert
21:30 | Oi Dipnoi (ITA) koncert olasz táncházzal, tánctanítással, a Vivi Budapest Egyesület közreműködésével

OLASZ TÁNCHÁZ: ismerkedés a tarantella és a pizzica lépéseivel és akár azok elsajátítása egyéni igények szerint ;)

ACQUARAGIA DROM (ITA) ’REBELDE’ LEMEZBEMUTATÓ KONCERT: Santiago szigetéről indult izgalmas, "lázadó" zenei kalandozás, amely a lehető legegyszerűbben vette kezdetét. Történt ugyanis, hogy egy kis olasz városbeli roma dinasztia elkezdte játszani azokat a slágereket, amiket a rádióban hallott. Így aztán a tradicionális roma dallamvilágot a legismertebb világslágerekkel sikerült egy terítéken tálalniuk. Hogy ezt miként csinálták? Nagyon egyszerűen. Fogták többek között Luigi Tenco, Renato Rascel, Georges Moustaki, Toto Cutugno, Renato Carosone, Nicola Di Bari dallamait és hozzárakták az ő kultúrájuk érzésvilágát. Aztán vannak persze újabb kompozícióik is, amelyek a vándorlásaik során születtek. Ezekbe erőteljesen beépült az általuk kedvelt előadók hatása, illetve azon fontos találkozások élménye, melyek során magyar, román és lengyel énekesekkel muzsikáltak. Baráti és családi zene ez, ahol a szeretet crescendóban, a pendülés pedig rubatóban szólal meg. Mondhatjuk úgy is, hogy egy állandóan fokozódó szeretet és egy csapongó, örök nyughatatlan vágy hajtja őket, amire táncolni és megőrülni elkerülhetetlen. Ezen a koncerten 'Rebelde' című új albumukat mutatják be a magyar közönségnek.

VIDEÓ: https://youtu.be/ZFtvsgU0R38?t=15m42s
FACEBOOK OLDAL: facebook.com/acquaragiadrom
HONLAP: acquaragiadrom.it


OI DIPNOI (ITA) KONCERT:

A Dipnoik (tüdőshalak) élő kövületek, a halak egy prehistorikus korból fennmaradt csoportjába tartoznak, melyeknek kezdetleges tüdejük van: szárazság idején alkalmazkodnak a környezetükhöz és apró, nedves üregekben húzzák meg magukat, közben a légkör oxigénjét használják.

Az Oi Dipnoi trió költészete hagyomány és újítások találkozásából született: a kettő párbeszéde folyamatosan gazdagítja mindkettőt, Szicília zenei kultúrája új értéket nyer benne. Ez az örökség a sok hangszeren játszó Valerio Carionének köszönhető, aki összegyűjtötte a régió dallamait. E tradíció főszereplői a pásztorok, földművesek, kocsisok – egy olyan világ, melyet Szicília híres tizenkilencedik századi, huszadik század eleji híres írói alaposan feltérképeztek. Ebből született ez az eredeti repertoár, melynek témáit a tangóharmonika fejti ki elektromos ütőhangszerek vagy nagybőgő kíséretében. Az eredmény egy új, egyéni hangzás, a jazz és a progresszív hagyományos népi zene elbűvölő és könnyed keveréke. 2015-ben megjelent első albumukon vendégművészként közreműködik Gryllus Dániel és Gryllus Vilmos, a Kaláka zenekarból.

Valerio Cairone – harmonika, duda, kasztanyetta, ének
Marco Carnemolla – nagybőbő, érintő nélküli gitár, ének
Mario Gulisano – bodhrán, cajón, dumbek, darbuka, rig, tamburin, doromb, kasztanyetta, ének

Jegyár: 1000

Weboldal
Az együttes facebook oldala
Az esemény facebook oldala

2017. május 12., 20:00 BOLGÁR EST a Karandila Orchestrával

KONCERT | TÁNCHÁZ | BOLGÁR BORKÓSTOLÓ | BALKÁN GRILL ÉTELEK

19:30 | Kapunyitás
20:00 | Karandila Orchestra (BUL) koncert
21:30 | Bolgár táncház Nagy Tímea vezetésével

BOLGÁR TÁNCHÁZ: Karandila és a Martenica Táncegyüttes táncosaival, vezeti: Nagy Tímea.
BOLGÁR GRILL ételek a büfében! Kebapcse, kyufte, sopszka salát, sült paprika és más finomságok.
BOLGÁR BOROK KÓSTOLÓJA a Bulgarian Wine Embassy jóvoltából.

KARANDILA ORCHESTRA KONCERT:

Bulgária legeredetibb cigány fúvós zenekara Szliven melletti „Nadezsda” (Remény) nevű gettó lakóiból verbuválódott. Ebben a nyomornegyedben valóban kevés a remény, az elmúlt korok zenei kifejezési formái viszont még mindig élnek és örömet okoznak.

Az egész Balkánon elterjedt és nálunk főleg a szerb változatban ismert cigány fúvós zene bulgáriai fellegvára Szliven. Nem véletlen, hogy onnan származik az Európát bejárt Karandila zenekar is. A zenekarvezető és alapító Angel Tichaliev felélesztette a régió legjobb hagyományait és egy ütős, profi és szórakoztató zenekart formált. A Karandila igazi esküvői banda, zenészei képesek napi 12 órát játszani megállás nélkül, ha a buli ezt megkívánja. A cigány esküvők pedig sokszor 3 napig tartanak. 

A hagyományos népi zenekarok sokszor földrajzi helyhez, és nem a tagjaikhoz kötöttek. A Karandilában nemrég nemzedékváltás történt (Karandila Junior), friss és fiatalos lendületet adva a régi melódiáknak. Nem változott viszont a tagok szülőhelye, ahonnan inspirációt merítenek, és a fáradhatatlan zenekarvezető, aki továbbadja a fiataloknak a tudását.

Jegyár: 1000

Weboldal
Az együttes facebook oldala
Az esemény facebook oldala

2017. április 28., 20:00 SPANYOL EST Flamenco show különleges vendégekkel

Pirók Zsófi spanyol vendégművészekkel

19:30 - Kapunyitás
20:00 – Flamenco show

Tüzes ibériai hangulat | vérbeli flamenco tánc | selymes sangría és tapas

Mi mással várhatnánk a kedves közönséget a tánc világnapja előtt egy nappal, mint egy mesebeli flamenco show-val. Andalúzia varázsát érezhetjük ezen a különleges estén, ahol két fantasztikus flamenco táncművészt - Pirók Zsófiát és Lippai Andreát – kísérnek olyan kiváló zenészek, akik egyenesen Sevillából érkeznek hozzánk. A Babel Sound Hangjai kultúrsorozat ezen alkalommal a spanyol életérzést közvetíti, ahol nemcsak a zene és a tánc, de a gasztronómia is tetten érhető. Az erotikus és érzelemdús tánc és az egyedi gitárjáték mellé sangria és tapas dukál!  

Tavaly a tánc világnapján Pirók Zsófia az évad legjobb pályakezdő táncművésze díjat kapta meg a Magyar Táncművészek Szövetségétől. Ő és édesanyja, Lippai Andrea, a többszörösen kitüntetett táncművész, a FlamenCorazónArte Táncszínház alapítója fognak táncolni az andalúz dallamokra. A neves flamenco énekesnő, Alicia Carrasco fogja megborzongatni a lelkünket csodálatos hangjával. A gitárt Maria Serrano (Kanada) és Pirók Zsófia együttesének állandó első gitárosa, és zeneszerzője, Juan José Bando fogja kezelni, az ütőhangszereknél pedig Tar Gergelyt hallhatjuk, aki állandó tagja többek között a  Trio à la Kodálynak, a FlamenCorazonArte-nak, Bársony Bálint, Sárik Péter, Sasvári Sándor zenekarának, valamint a CubaRitmónak és a Ricardo Salsa Bandnek is.

A Babel Sound Hangjai soron következő estjein a bolgár (május 12.) és az olasz (május 19.) kultúrával, azok zenéjével, táncával és gasztronómiájával ismerkedhetünk meg nagyon közelről! Természetesen a nyarat sem hagyja világzene nélkül tovarobogni a Babel Sound. A balatonboglári strandon egészen elképesztő kulturális kavalkád lesz 2017. július 17-23. között. Ide érkezik ugyanis a világ zenéje, művészete, íze és illata – a Babel Sound Free interaktív világzenei fesztivál. A lehető leginteraktívabb módon, és ráadásul a szervezőknek köszönhetően ingyenesen!

Jegyár: 1000

Az esemény facebook oldala

2017. április 22., 20:00 GÖRÖG EST az Akropolis Compania együttessel

19:30 - Kapunyitás
20:00 – Akropolis Compania koncert
21:15 – görög táncház Szofoklész Nikákisz vezetésével

Amikor ülsz a görög tengerparton, eszed a rántott tintahal karikát, iszod az ouzót, és nézed a tengert, akkor csak egy dolog hiányozhat még, ami teljessé teszi az élményt; a görög muzsika. A buzuki hangja, ami először csak simogat, kerülget, aztán hirtelen táncra perdít.

A koncert után görög táncokat tanulhatunk Szofoklész Nikákisz, a Görög Ifjúsági Egyesület elnöke vezetésével.   

A Babel Sound Hangjai soron következő estjein a spanyol (április 28.), a bolgár (május 12.) és az olasz (május 19.) kultúrával, azok zenéjével, táncával és gasztronómiájával ismerkedhetünk meg nagyon közelről! Természetesen a nyarat sem hagyja világzene nélkül tovarobogni a Babel Sound. A balatonboglári strandon egészen elképesztő kulturális kavalkád lesz 2017. július 17-23. között. Ide érkezik ugyanis a világ zenéje, művészete, íze és illata – a Babel Sound Free interaktív világzenei fesztivál. A lehető leginteraktívabb módon, és ráadásul a szervezőknek köszönhetően ingyenesen!

Az Akropolis Kompania görög zenekar, görög származású Magyarországon élő 4 állandó tagból áll, akik hosszú ideje a műfaj jeles képviselői. A zenekar műsora, hagyományos elemekre épülő görög népzene.

Zenekar tagjai: Stefanidu Janula ének Szokalopulosz Janisz (buzuki, ének), Fulidisz Jorgosz (gitár, ének), Szertaridisz Janisz (baglama, tuberleki, ének).

Jegyár: 1000

Az együttes facebook oldala
Az esemény facebook oldala

2017. április 1., 20:00 SZERB EST: Naked koncert + Babra táncház

19:30 - Kapunyitás
20:00 - A Naked (SRB) együttes koncertje
21:30 - Szerb táncház a Babra zenekarral

A büfében egész este szerb nemzeti ételkülönlegességek, pljeskavica és csevap kapható!

A Babra muzsikája a sokszínű délszláv népzenei vonal megvastagítója, miközben friss, zöld indákkal díszítője és színesítője is. Öt barát alkotja a Babra zenekart, a nagybőgő mögött egyedülálló módon a zenekar egyetlen női tagja áll. A fiatal zenészek a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen verbuválódtak zenekarrá…szinte családdá. A koncertezés mellett a ma is élő Budapest környéki délszláv kulturális közösségekben találtak egy másik otthonra, ahol az aktív táncházas élet résztvevői zenéjükkel. Reméljük, ez alkalommal mindenki, aki kicsit is nyitott a táncra és más nemzetek kultúrájára, csatlakozik hozzájuk!

Naked 

A belgrádi Naked, a groove és a dallamok mestere, immár egy évtizede játssza bravúros műfaji keresztezésekkel és lágy dallamvezetéssel megalkotott világzenéjét.

Súlyos funk őrület, eszelős experimentális jazz és utazós dub pszichedélia, valamint gyönyörű hegedű dallamok, sötét és mély klarinét becsapódások és távoli szaxofon hangok. Hangok közelről s távolról, messzeségben, mindenhol.

Több mint 400 koncerttel, több tucatnyi videoval, számos TV- és élő szerepléssel maguk mögött, a Naked folyamatosan energiától robbanó koncerteket ad.

A Naked zenéje a tagok balkáni örökségéből, a funk és a jazz gyökereiből, az elmaradhatatlan ütemekből és tört ritmusokból, a klasszikus zenéből és az afrikai, mediterrán és kelet-európai zenei örökségből születik. 

2007-ben a zenekar kezdeti formációjának 6 tagja gyúrta egybe személyes érzelmeiket és a világról alkotott benyomásaikat.

Az erős vízió eddig 3 albumot eredményezett. Néhány személyi változással, erősebben, mint valaha, a legújabb lemez anyaga már kész a világgal való megosztásra.

Minden egyes új lemezével a Naked beereszt a megvilágosodás fantáziadús világába, elkötelezett rajongókra lel és más művészek szeretetét és tiszteletét vívja ki. 

2018 januárjában jelenik meg legújabb albumuk a NarRator Records gondozásában, amelynek két bónusz számában vendégművészként Tal Tula Ben Ari működik közre. 

 

Tagok: 

Branislav Radojkovic – basszus gitár 
Djordje Mijuskovic - hegedű 
Goran Milosevic – dob, ütős hangszerek 
Rastko Uzunovic – klarinét, szaxofon

Jegyár: 1000

Weboldal
Az együttes facebook oldala
Az esemény facebook oldala

2017. március 25., 20:00 M.É Z. koncert, ír táncház , skót duda és scotch

Ami csak eszünkbe juthat az írekről és a skótokról, nos, annál még többet kapunk 2017. március 25-én a Fonó Budai Zeneházban. Alig egy héttel az írek nemzeti ünnepe, Szent Patrik napja után valódi ír-skót életérzés vár ránk ezen a különleges estén.

A műsort az első magyar skót dudás, Kéri György nyitja, aki mindenben ragaszkodik az eredeti skót szokásokhoz. Hat évesen döntötte el, hogy ez lesz élete küldetése. Éveken át járt Skóciába dudakurzusokra, hogy az igazi mesterektől tanuljon. Még a hangszer bonyolult hangolását is elsajátította, mert itthon semmilyen szaküzlet vagy hangszerkészítő nem tudott ebben segítségére lenni. Csaknem ezer alkalommal állt már színpadon, igen illusztris előadók körében (Ronan Morgan, John Murphy, Lerch István, Charlie, Demjén Rózsi, Koncz Zsuzsa, Old Boys, MÉZ, Illényi Katica, Gregor József). Nem csak duda játéka elbűvölő, de megjelenése is követi a skót formulát. A tévesen szoknyának nevezett, egyedi kockás mintákkal díszített kiltben és speciális Highlander öltözetben muzsikál. Elmondása szerint „a skót dudásért bomlanak a nők. A skót dudásnak csak két vetélytársa akad: a spanyol torreádor és a magyar huszár.” A nem mindennapi látvány és dudaszó mellé játékot is ígér, amelynek fődíja 2 üveg skót whisky.

Ezt követi az 1988-tól működő M.É.Z. együttes koncertje. A koncert után ír táncház vár! A közkedvelt és látványos táncokat a Ronan Morgan tánciskolájában végzett Kuklis Henriette fogja bemutatni és tanítani.

Az 1988-tól működő M.É.Z. együttes „honosította meg” itthon az ír-skót tradicionális zenét. Népdalokat, balladákat, kocsmadalokat hallhatunk előadásukban több száz év népzenei kincséből merítve. Kilenc lemezzel és több mint kétezer koncerttel a hátuk mögött mára már bizonyára kiléptek nevük eredeti jelentéséből, amely szerint ők egy Meg nem Értett Zenekar. Az elnevezés egyébként legelső koncertjüket „fémjelzi”, amikor is elvállaltak egy szalagavató bálon egy ír és skót zenei koncertet, ami a főpróbán annyira rosszul sikerült, hogy az iskola visszamondta a fellépést. Innen tehát a név, és talán a szlogen is, hogy „az a zenekar, melynek nem célja, hanem dolga van.” Mindenesetre már ’93-ban a Jethro Tull előzenekaraként játszottak, számos nívós helyen léptek fel az évek alatt, és egy különleges albumuk (A dublini út) is született, melyet Földes László Hobóval közösen készítettek. A koncertjeiken sokszor táncházzal is várják az érdeklődőket, ahol értő tánctanár segítségével a közönség testi felfrissülését segítik elő.  A közkedvelt és látványos ír-skót táncokat a Ronan Morgan tánciskolájában végzett Kuklis Henriette mutatja be és tanítja.

Jegyár: 1000

Weboldal
Az esemény facebook oldala

Partnereink