Ha szereted a jó zenét, és bele akarsz kóstolni a Világba, ha pihenni és feltöltődni vágysz, fel akarsz fedezni új hangokat, ha jó társaságban egyszerűen csak jól akarod érezni magad, gyönyörű környezetben, a Balaton partján…

TÁNCHÁZAK

Egy Hungaricum, ami majdnem olyan híres, mint a pálinka. Bizonyos körökben talán még ismertebb is, és mindenképpen elmondható, hogy jól kijön az egyik a másikkal.

Hazánkban egy olyan népi hagyomány-őrző mozgalom indult el a 70-es évek elején, amit ma tisztelettel és csodálattal, gyakran némi irigységgel figyel a világ. A táncházmozgalom ötlete a Budapesten működő Bihari együttestől eredeztethető. Ők fedezték fel, hogy a nem megkomponált táncokat sokkal élvezetesebben adják elő a táncosok, mint a sokadszor előadott koreográfiát. Az első táncház megrendezésére 1972. május 6.-án került sor a Liszt Ferenc téren A Sebő-Halmos duó szolgálta a „talpalávalót”.

„A táncház nem produkció, hanem olyan szórakozási forma, amelyben a népzene és a néptánc -zenei és mozgásnyelvi anyanyelvként- eredeti formájában és eredeti funkciójában jelenik meg. A táncházmozgalom a kezdettől fogva azonos értékű, szuverén minőségként kezeli a magyar néphagyományok mellett a hazai nemzetiségek illetve a más népek folklórját is.” (Halmos Béla)

A Babel Soundon a világ táncházai is összefutnak. Minden nap újabb és újabb, különböző országokból érkező és népi hagyományaikat ápoló néptáncos és népzenei csapatok sorakoznak fel, akiknek köszönhetően megismerheted és élvezheted, táncolhatod a szicíliai, a baszk, spanyol, portugál, szerb vagy roma néptáncokat, no és természetesen a Kárpát-medencei táncokat is. De ott lesznek az őrült ír táncok és akár a görög táncok is…

Aki fel akar készülni ebből vagy abból, annak lehetősége lesz erre már napközben, a különböző tánctanítások és táncbemutatók keretében – erről bővebben a „Workshopok, egyéb programok” részben írunk.

HolddalaNap (HUN)

A Népek Táncait július 19-én a platán strand színpadán a HolddalaNap zenekar és vendégei nyitják meg flamenco, arab, moldvai és roma zenei blokkokkal.

Gulyás Anna dalszerző a saját dalait különleges hitelességgel szólaltatja meg. Éneke Lakatos Mónika, a Romengo Együttes világklasszis roma énekesnőjének hangjával egyedülállóan erőteljes hangzást alkot. Másik vendégénekesük Balogh Guszti, aki szintén a hazai roma muzsika nagymestere. Többszólamú, sokhajlításos, roma és magyar énekesek szövetségéből kialakuló hangorkán, melyhez bravúrosan kapcsolódik a zenekar változatos játéka. Tüzes flamenkós dallamok, keleties ritmusok, a roma és magyar népzene hatásai, virtuóz hangszeres játéka, énektechnikái alkotnak egy sajátos, ízes, életvidám, ugyanakkor a szövegek által elgondolkodtató, elragadó zenei világot. Muzsikájuk rituális táncörvény.

Oratntitza (BUL) és szerb táncház a Babra (HUN) zenekarral

Az Oratnitza zenekar nem hagyományosan táncházas csapat, sőt mondhatni, hogy egyáltalán nem az. Egyediségük a bolgár népzene, az ausztrál didgeridoo, a dubstep, a drum 'n bass és az ortodox kántálás elegyítésének köszönhető. Elsöprő erejű, transz-zenei muzsikájuk hallatán olyan utazásra indulunk, melynek során gyorsabban ver a szív, dalol és szárnyal a lélek. Ugyanakkor a zenekarnak eddig minden koncertjén sikerült megtáncoltatnia a közönséget a hagyományos körtánccal, a horaval – ezért mindenképpen jó felvezetője, hangulat-alapozója lesz az ezt követő szerb táncháznak, amihez a Babra zenekar szolgáltatja a muzsikát.

Korrontzi (ESP/BAQ)

Július 22-én, pénteken a Baszkföldről érkező Korrontzi szintén kiváló zenét nyújt a tánchoz. Ám ezt megelőzően a zenekar 2 tagja már július 20-án és 21-én Balatonbogláron lesz, hogy tánctanítással, workshopokkal készítse fel a táncolni vágyókat a péntek esti bulira! A Korrontzi egy népi zenekar, amely modern technikával kísért baszk tradicionális zenén alapul, olyan hangszerek segítségével, mint a mandolin, a basszusgitár és az ütősök. Az együttes egy régi trikitixa-játékosról kapta a nevét, aki szamárháton ment a földjéről Mungia főterére minden vasárnap, ahol az összegyűlt falusiak ünnepelték a dalait, kalapját pedig hálából megtöltötték pénzérmékkel. A zenekart Agus Barandiaran trikitixa-játékos alapította, aki ezekből a régi hagyományokból és ősi tudásból merítette az alapot. A Korrontzi vendége lesz még péntek este a szicíliai Oi Dipnoi zenekar is.

Nakaira (ITA)

Könnyen táncra perdít a szicíliai Nakaira zenéje is. Dalaik nagy része görög, balkáni és kelta eredetű, és mediterrán hatások dominálnak bennük. Hagyományos népzenei repertoárjukat szicíliai nyelvjárásban és görög nyelven adják elő. Előadásuk olyan, mint egy utazás a földközi-tenger térsége mentén, a különböző népi és modern zenei eszközök kombinációjával (mint a görög és ír buzuki, hegedű, duda, saz, oud, harmonika). 

A Nakaira vendége lesz július 21-én a portugál Celina da Piedade énekesnő, tangóharmonikás, aki a lisszaboni Casa do Alentejo követeként az alentejoi zenei hagyományt és táncokat hozza a Babel Sound táncsátrába, de visszatérnek a színpadra a Romengo és a Firkin is, hogy az estét a roma és az ír táncokkal gazdagítsák.

Vigüela (ESP)

A spanyolok között itt lesz a Vigüela, melynek tagjai azon dolgoznak, hogy a Kasztilia-La Mancha régió zenei hagyományát életben tartsák. Munkájuk alapvető fontosságú a népzenei hagyomány megőrzésében. Hangjukon kívül lantra, gitárra, bandurriára (pengetős, népi hangszer), manchengo gitárra, rebekre (húros, vonós hangszer) és ütősökre támaszkodnak.
Koncertjeiknek mindig nagy sikerük van, vendégük július 23-án a Dió banda.

Dűvő zenekar (HUN)

Az utolsó estén a magyar és Kárpát-medencei táncoké a főszerep. Július 24-én a Dűvő zenekar szolgáltatja a tánchoz a muzsikát. A nagy múltú együttes hűen őrzi a népi hagyományokat, repertoárjukban a Kárpát-medence minden etnikumának a zenéje megtalálható. Az együtt muzsikálás mellett népzenegyűjtéssel is foglalkozik. Vendégeik a hazai RumbAroma és a barcelonai török-görög csapat, a Trio Feta.

Partnereink