Ha szereted a jó zenét, és bele akarsz kóstolni a Világba, ha pihenni és feltöltődni vágysz, fel akarsz fedezni új hangokat, ha jó társaságban egyszerűen csak jól akarod érezni magad, gyönyörű környezetben, a Balaton partján…

HAT NAP, HAT MESE

A Várdombon a Gömbkilátó melletti színpadon a fesztivál minden napján délután 14 órától az Évkerék Társulat gondoskodik a zenés-mesés családi programokról.

A mesés előadásokon a gyerekek állnak a középpontban, minden körülöttük forog, ahogyan azt ők joggal el is várják. Mint fesztiválunk minden programjánál, a gyermekműsoroknál is kiemelt szerepet kap a zeneiség: az előadóművészek aktívan koncertező zenészek, énekmondók, táncházak muzsikusai: a Társulat tagjai alapították a HolddalaNap Zenekart is. Az előadásokhoz bábokat, óriásbábokat is használnak, melyeket Balla Gábor és Kő Boldizsár, a nívódíjas Zöld Péter Népmese Játszótér alkotói, bábszínházi előadások kedvelt báb-készítői készítenek. A társulat népművelői színházként működik: céljuk a saját és más népek kulturális kincseinek bemutatása a közönségnek, néphagyományok, népszokások beillesztése az életünkbe.

Az előadások egy része utcaszínházi, vásári játékként is kiválóan megél. A produkciók gyermek és felnőtt közönség számára egyaránt élvezetesek. Az elmúlt években óvodáktól esküvőkig, a Művészetek Palotájától a nagyobb fesztiválokig mindenféle helyszínen játszott, muzsikált, és derült együtt a Társulat és a Nagyérdemű.

És akkor lássuk, mit tárnak elénk a fesztiválon!

Hat nap hat mesét izgulhattok végig, melyeket énekmondók és táncházi muzsikusok kísérnek.  Spanyol, afrikai, indián, roma, török és moldvai meséket bújtatnak zenés köntösbe. 

A szivárványszínű lovacska - spanyol mese

Andalúz népmese, melyben a kalifa leánya a szerelem rabja lesz, s aki rabul ejté, az a kalifa rabja, ám mindkettőjük sorsát a szivárványszín lovacska segíti jobbra. Oud, flamenco gitár, dobok, valamint élő énekszó kíséretében elzengetett mese, táncos óriásbáb segédletével előadva.

A madár, aki a világ legszebb énekét énekelte – afrikai pigmeus mese

Óriásbábos játék dübögő dobokkal, afrikai táncossal, madarat síró bambuszsíppal.
Afrikai őserdei vadászó-gyűjtögető nép ősi meséje afrikai barátok leírhatatlanul virtuóz dob-játékával, táncával, énekével karöltve: az biztos, hogy nem bírod ki tenyér-pirosító taps, s tánc nélkül! De könnyed is könnyen morzsolod, ha a madár hangját hallgatod!

Piripirí, az illatgyökér - guaraní indián mese

Muzsikás dramatikus játék, dél-amerikai guaraní indián mítosz alapján azon időkből, amikor az állatok még emberi nyelvet beszéltek, s nem volt gonoszság a földön.

A Nap s a Hold megszabadítása - roma mese

Cudar sárkány ragadja magával a fényességeket, két bátor legény a szabadító.  Ahogy hónuk alatt hozzák haza őket: a Nap barnára pirítja az egyiket: ő minden cigány ember öregapja. A Hold meg a másikat tejfehérre színezi: minden fehér ember magát tőle eredezteti. Pergő, s szíved húrjait pengető muzsikaszóval elmondjuk azt is, miképp lett az első eső: tárd hát ki füled, s lelked: igen ősi mese ez.

Az elvarázsolt tó - török mese

Halászt a szellem csuda tóhoz vezérli, hol morajlása a víznek miként énekszó olyan. A mély varázsból mivé válik a tó, tűzzsonglőr szellemet hová vezet a szó, kit rejt a csuda palota mélye, szeretnéd tudni? Jöjj el a mesénkre! Tűzzsonglőr, mesélő s muzsikus közös játéka varázs, de hajat nem perzsel, csak szívet, úgy vigyázz!

99 tüzes kabbala

Moldvai mitikus játék fergeteges muzsikával és tűzzsonglőrökkel!

 

 

Partnereink